Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Konfiguracja Ventrilo 2.1.4

PanKtoss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

:)

Napiszę tutorial jak dobrze skonfigurować Ventrilo 2.1.4 ;) Niektórym osobom się przyda, a niektórym nie ;) Jedziemyyyy... :D

Co to jest Ventrilo ?

Ventrilo- jest oprogramowaniem wyposażonym w przydatne funkcje do prowadzania konferencji głosowych. Ventrilo potrafi podłączyć się do serwerów na całym świecie lub do jednego w twojej sieci lokalnej. Wystarczy się zalogować i podłączyć do wolnego "pokoju". Darmowa wersja aplikacji dopuszcza podłączenie po 8 użytkowników na kazdy pokój. Możesz używać kilku różnych kodeków audio, a sygnał wyjściowy może być odtwarzany w systemie dźwięku przestrzennego.

Zalety:

+ Możliwość grupowej komunikacji,

+ Niewielkie obciążenie łącza,

+ Niewielkie obciążenie zasobów komputera,

+ Możliwości konfiguracyjne

INSTALACJA I KONFIGURACJA

1. Ściągamy Ventrilo 2.1.4

http://www.multiupload.com/JENBOPV0CZ

Skan:

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=c668f66b44b92e3aa541ab4d577b3996c0002926cb38d15f841310057bca5ffd-1287329579

2. Instalujemy Ventrilo 2.1.4 ( tego już nie będę opisywał, bo instalacja jest banalnie prosta :P )

3. Uruchamiany Ventrilo 2.1.4 za pomocą skrótu na pulpicie.

Nie masz skrótu na pulpicie ? Poszukaj Ventrilo na swoim dysku.

Standardowa ścieżka to: C:\Program Files\Ventrilo

4. Po uruchomieniu pojawia się nam takie okienko

Tutaj możesz stworzyć swojego użytkownika. Może ich być nieograniczona ilość. Taki nick jaki tam wpiszesz będzie widoczny dla pozostałych użytkowników.

Klikamy na "strzałkę" przy "User Name"

91576065.jpg

5. W nowym oknie klikamy na "New"

45512173.jpg

6. W oknie które się pojawi wpisujemy swój nick.

42880705.jpg

7. Teraz jak już mamy swój nick, którym będziemy się posługiwać na Ventrilo przyszła pora aby dodać serwer.

W zakładce serwer ustawiasz parametry potrzebne do zalogowania się na określony serwer ventrilo. Przy jednym użytkowniku możesz mieć parę serwerów co ułatwia komunikację z innymi osobami na innych serwerach, a nick masz na nich jednakowy.

Klikamy znowu na "strzałkę", tym razem przy "Server"

serverr.png

8. W nowym oknie klikamy na "New"

96229063.png

9. Wpisujemy nazwę serwera. ( jest to nazwa serwera dla nas, my ją tylko będziemy widzieć. )

65018286.png

10. Teraz jak mamy już swój nick oraz nazwę serwera , przyszła kolej aby dodać swój serwer.

Uzupełniamy puste pola swoimi danymi ( na obrazku są dane dla ekipy MPCforum s25 ;) )

88699917.png

* Hostname o IP - tutaj wpisujemy adres, Ip bądź domene serwera.

* Port - wpisujemy port serwera.

* Password - jeśli serwer jest zabezpieczony hasłem, to należy tutaj wpisać to hasło!

* Default Channel - jest to automatyczne "wejście" na nasz pokój główny. Ta opcja jest przydatna jeśli na serwerze jest dużo osób bądź kanałów. (opcja dla zaawansowanych użytkowników )

11. Wszystko już mamy skonfigurowane tak aby wejść na nasz serwer ;)

Klikamy "Connect"

45751451.png

I po chwili jesteśmy na serwerze.

61827259.png

KONFIGURACJA ZAKŁADEK "Setup"

Opiszę ważniejsze zakładki w "Setup".

87227954.png

1. Tutaj ustawiasz, czy chcesz ustawić sobie hotkey'a. Kiedy go ustawisz po naciśnięciu wybranego hota i przytrzymaniu go będziesz mógł mówić.

2. Jeśli chcesz aby po wciśnięciu hotkey'a wydał się krótki denerwujący dźwięk (radze mieć to OFF ).

3. Tutaj ustawiasz sobie hotkey'a(czyt. punkt 1) Hot'em może być dowolny przycisk na klawie.

4. Tutaj ustawiasz sobie ustawienia odpowiednie do twojego mikrofonu, jest też możliwość testowania dźwięku (czyt. punkt 5)

5. Tutaj możemy testować dźwięk przy ustalonej przez nas jakości.

6. Okno do sprawdzania wyników testu.

* Begin - początek testu

* End - koniec testu

7. Tutaj wybieramy swoje urządzenie audio.

8. Tutaj jest regulacja głośności urządzeń.

* Outbound - dźwięk wychodzący

* Inbound - dźwięk przychodzący

90593937.png

W tej zakładce mamy możliwość wyłączenia / włączenia dźwięków na Ventrilo np. jeśli ktoś wejdzie na Ventrilo jest dźwięk, jeśli ktoś opóści Ventrilo jest dźwięk itd ...

Ja osobiście wyłączam wszystkie dźwięki.

Osoby które chcą wyłączyć dźwięki niech ustawią wszędzie w polach "Nothing"

47960433.png

1. Po zminimalizowaniu Ventrilo chowa się do paska.

2. Cichy comment.

3. Ciche podłączenie się do kanału.

4. Automatyczne rozwinięcie wszystkich kanałów po dołączeniu się.

5. Ustaleniu priorytetu procesu.

59181693.png

Jest to opcja do wczytywania nowych wersji po uruchomieniu ventrilo. ( Ja osobiście odznaczam tą opcję )

UWAGA !! UWAGA !!

Screny są wykonane przeze mnie, cały tutorial napisałem sam. Na screnach umieściłem IP oraz PORT dla

EKIPYmpc s25 (zainteresowane osoby wiedzą o co chodzi )

Od dnia opublikowania, tutorial jest chroniony prawami autorskimi. Zabrania się, kopiowania oraz rozpowszechniania go na inne strony, bez zgody autora!!!

Złamanie praw autorskich, grozi konsekwencjami prawnymi! Tutorial napisany dla www.mpcforum.pl

Chcesz skopiować napisz na PW !!

@ Nich jakiś mod, zdejmie mi 10 % ostrzeżeń :)

Pomogłem, podoba się tutorial ? Postaw " + " nie bądź sukurw***

;)

RMCF

Opublikowano

@@ dddaaa

Ventrilo- jest oprogramowaniem wyposażonym w przydatne funkcje do prowadzania konferencji głosowych. Ventrilo potrafi podłączyć się do serwerów na całym świecie lub do jednego w twojej sieci lokalnej. Wystarczy się zalogować i podłączyć do wolnego "pokoju". Darmowa wersja aplikacji dopuszcza podłączenie po 8 użytkowników na kazdy pokój. Możesz używać kilku różnych kodeków audio, a sygnał wyjściowy może być odtwarzany w systemie dźwięku przestrzennego.

Zalety:

+ Możliwość grupowej komunikacji,

+ Niewielkie obciążenie łącza,

+ Niewielkie obciążenie zasobów komputera,

+ Możliwości konfiguracyjne

( Dałem edita w 1 poście )

Podobno VT jest lepze od TS ... ;)

RMCF

Opublikowano

Danke, danke

Specjalnie wstawiłem go tutaj, aby ludzi z s25 tzw. EKIPAmpc nie musiała szukać ;)

A tutek jest dla zielonych :)

@@@@

A co z moim statusem ostrzeżeń ?? Ściągnie mi je ktoś :P ??

RMCF

• 4 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Po co to wstawiać w dziale metina ? Wpisujesz w google "VT" i wyszuka Ci ponad 100tys. poradników. Nie daje +, tak jak wcześniej wspomniałem. Nie daje - bo się postarałeś.

Pzdr

"I wonder if he even kissed me goodbye, No i don't on second thought, I just fucking wished he would die"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...